Att tävla i agility

Agility är en fartfylld sport som ofta gillas av både hundar och ägare. Här kan man släppa loss och göra av med en hel del energi på banan. Det gäller dock att hunden är lydig och lyssnar på sin förare. När man tävlar i agility kan man antingen tävla i hoppklass eller agilityklass. De skiljer sig åt på så sätt att man i hoppklassen ha olika hopphinder med mera. I agilityklassen har man även A-hinder, vippbräda och balansbom. De saknas i hoppklassen.

Hur går en tävlingsdag till?

En tävlingsdag kan vara lång. Om man har flera hundar som ska tävla i olika klasser måste man vara beredd på att tävlingen tar i stort sett hela dagen i anspråk. Det tillkommer också prisutdelning med mera.

Om man är på en agilitytävling inomhus är klimatet ofta bra. Man kan finna bänkar och stolar att sitta på och så finns det vatten till hunden. Under sommaren förekommer det ofta att agilitytävlingar sker utomhus. Då har många tävlande med sig tält, stolar, vattenskålar, hundfoder och annat för att skydda mot sol, värme och eventuellt regn. Precis som en människa kan också en hund få värmeslag. På 1177 kan du läsa mer om hur du bör reagera om värmeslag drabbar en människa. I stort sett samma råd gäller när det är en hund som drabbas. Att ha vatten till hands under varma dagar när hunden tävlar är alltså en riktigt stor fördel. Då kan man snabbt få ner både sin egen och hundens kroppstemperatur om så skulle behövas.

Oavsett hur resultatet efter tävlingen ser ut gäller det att inte vara sur på sin hund. Det viktigaste är ju trots allt att ha roligt tillsammans med sin hund. Det är bara att träna mer till nästa gång.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>