Vilka regler gäller på banan?

Det finns en hel del olika regler som gäller på en agilitybana. Hos Svenska Brukshundsklubben kan du som är nyfiken på att lära dig mer om reglerna hitta mer information. Några av reglerna som inte innebär omedelbar diskvalificering tar vi upp här.

Rivning, kontaktfält och vägran

Om hunden river ner en eller flera bommar på ett hinder på banan ger det fem fel per hinder. Varje hinder kan ge max fem fel och det är alltså inte fem fel per bom som gäller. Om hunden slår i däcken, om ett sådant finns, ger det inga fel.

På hinder som balanshinder, A-hinder och vippbräda finns det ett kontaktfält. Det är omkring 90 cm långt och har ofta en kontrasterande färg eller är tydligt utmärkt på annat sätt. Kontaktfältet finns i slutet på hindret. Hunden ska nudda fältet med minst en del av en tass. Det spelar ingen roll vilken tass det är. Domaren kunna se att fältet nuddas av en del av en tass. Om hunden helt missar ett eller flera fält får ekipaget fem fel per missat kontaktfält.

Om hunden springer förbi ett hinder, utan att hoppa något annat eller om denne vänder och snurrar runt framför ett hinder räknas det som en vägran. Det ger fem fel per hinder.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>