Vilka hundar får vara med?

När det gäller agility kan faktiskt alla hundar vara med. Det finns inga krav på att hunden ska tillhöra en viss ras eller liknande utan alla är välkomna oavsett hur hunden ser ut. Det är dock som så att hunden måste kunna bete sig bland andra hundar för att den ska kunna vara med och tävla.

Aggressiva hundar

Om man vet med sig att hunden är aggressiv mot andra hundar bör man hantera det problemet innan man börjar träna agility. Om hunden sliter sig måste man veta att det inte direkt springer och attackerar ett annat ekipage bara för att hunden är på dåligt humör. En hund som inte gillar andra hundar kan behöva förses med munkorg eller liknande om man ska befinna sig på en hundklubb eller liknande.

Hundar med skador

Om hunden är skadad av någon anledning kan det vara olämpligt att låta den träna och tävla. Det beror dock på vilken typ av skada hunden har. Om det är en skada som hunden inte lider av, till exempel att den är trebent eller liknande finns det ofta inte några hinder för hunden att delta. Det ska inte vara så att hundens skada riskerar att förvärras av tävlingen. Ibland kan det vara så att tävlingsledare eller domare kräver ett intyg från en veterinär som styrker att hunden kan delta i träningar och tävlingar.

En hund som har skadat sig under träning, uppvärmning eller liknande brukar ofta förbjudas att tävla den aktuella dagen. Det har bland annat att göra med djurrättsskäl och att hunden inte ska behöva lida. Om hunden är allvarligt skadad bör den istället transporteras direkt till en veterinär.

Löpande tikar

Om man har en tik som inte är kastrerad kommer den att löpa med jämna mellanrum. En del tikar löper oftare än andra. Det är ofta så att man inte får tävla eller träna agility om hunden löper. Det innebär att man kan gå miste om mycket träningstillfällen bara för att tiken löper. Om det är en avelshund kan man inte göra mycket åt saken. I annat fall är kastrering en bra lösning. Anledningen till att man inte får tävla med en löpande tik är för att hanhundarna lätt kan tappa koncentrationen och många gånger mår inte tiken heller så bra under sitt löp.