Tävla i agility

Agility är en av de mest populära hundsporterna i Sverige. Såväl hundar som ägare tycker att det är roligt, men vad bör man tänka på om man vill tävla eller träna agility?

Ta sig mellan tävlingsplatserna

Agilitytävlingar äger rum i nästan alla svenska städer och det förekommer också tävlingar utomlands. Om man vill delta i tävlingarna gäller det att man kan ta sig till tävlingsplatsen. Med en bil från Mitsubishi Motors får man en pålitlig bil där hundarna får gott om plats. Det är inga problem att få plats med hundburar och andra tillbehör.

Att tänka på när man tränar

Man måste träna för att bli duktig på agility, men de är viktigt att man tränar hunden på ett bra sätt. Hunden ska tycka att det är roligt med agility. Det innebär att man som hundägare inte får behandla hunden illa under träningen. Man får till exempel inte slå hunden om den inte förstår vad som ska göras. Det är inte heller bra att börja skrika åt den. Det kommer inte att göra saken enklare. Dessutom gäller det att öka svårighetsgraden på träningen gradvis.

Vilka hundar får vara med?

I agility får alla hundar vara med oavsett ras. I de större tävlingarna måste man dock ha en tävlingslicens. Den kan man ansöka om hos Svenska Kennelklubben. Även små hundar, äldre hundar och blandrashundar får delta i sporten. Den enda begränsningen är att löpande tikar inte får tävla under höglöpet.

Vad kostar det att tävla i agility?

Att tävla i agility är inte så dyrt. Anmälningsavgiften brukar ligga på någon hundralapp till de större tävlingarna och ett medlemskap i Svenska Kennelklubben kostar ungefär 500 kronor per år och då ingår också vissa träningar. Sedan tillkommer till exempel reskostnader och eventuella övernattningar.