Viktigt att tänka på under träningen

När man ska träna sin hund, antingen för att bli duktig på hobbynivå, eller för att så småningom bli en riktig tävlingshund finns det en hel del saker att tänka på inte bara gällande hur träningen genomförs.

Ingen överansträngning

Det är viktigt att se till att hunden inte överanstränger sig när man tränar. Ibland kan det vara klokt att låta hunden röra sig lite på egen hand och man får inte glömma att ge hunden ett par vilodagar så att dess muskler hinner återhämta sig. Vid hård träning får man inte heller glömma bort att anpassa hundens kost efter hur mycket den rör sig. En hund som rör sig mer behöver äta mer och det är också viktigt att se till att hunden dricker ordentligt. En idé är att skaffa en vattenfontän eftersom att det kan locka hunden att dricka mer. Man kan också lösa upp lite buljong i vattnet för godare smak.

Hunden ska inte bli rädd

Det är viktigt att hunden inte blir rädd när man tränar. Om man märker att hunden är osäker är det bättre att ta ett steg eller två tillbaka för att komma till en punkt där hunden åter känner sig trygg. Träningen kan många gånger behöva gå till på det här sättet. Många hundar blir rädda om de river ett hinder, eller om de snubblar under träningen. Det kan kännas som att träningen avstannar och om man inte får ordning på problemen på egen hand kan det vara till hjälp att be en mer erfaren tränare om hjälp. Kanske är det så att hunden behöver en mer erfaren hund att springa efter för att känna sig trygg till en början.

Träna på säker plats

En sak som är viktig under träningen är att den sker på en plats där hunden kan känna sig säker, och där den verkligen också är säker. En osäker hund som dras iväg till en plats där den aldrig varit på kan snabbt bli än mer otrygg. Varje år kan man i tidningar som Expressen läsa om hundar som skadats i trafiken när de rymt under träning.

Förtroendestärkande övningar

Det är viktigt att man alltid ser till att stärka förtroendet mellan sig och sin hund när man ska tävla i agility. Det finns flera olika övningar att använda sig av. Många av dem innefattar inte hinder i någon form och det kan vara bra att blanda den här sortens övningar med hoppövningar och balansträning. På så sätt får hunden en mer varierad träning.