Träna och tävla i agility

Att träna sin hund på att springa en hinderbana med varierande svårighetsgrad, på rätt sätt, i rätt ordning och på tid är något som många svenska hundägare ägnar sig åt. Själva sporten agility kom till Sverige i mitten av 80-talet tack vare författaren och hundpsykologen Marie Hansson Mårtensson. För den som vill få hjälp med hundens lydnad inför agility finns det flertalet kurser att anmäla sig till.

De hundägare som tränar sin hund inom agility vill med största sannolikhet även tävla i denna hundsport när tiden är mogen. Inför tävlingar i Sverige delas de tävlande hundarna in i fem storleksklasser. I Sverige tävlar hundarna i fem olika klasser, beroende på mankhöjd. Klasserna är: x-small, small, medium, large och x-large. Alla tävlingar är dock inte i samma svårighetsgrad varför även dessa delas in i klasser, från klass ett till klass tre. De hinder som ställs upp på banan kan till exempel vara: däck, hopphinder, gungbräda, balansbom, tunnlar, säckar, murar och viadukter.

Det är oerhört spännande att bevittna en tävling och det är lätt att glömma bort tiden. Om du har tagit bilen eller cyklat till tävlingsplatsen är det dock trots anspänningen viktigt att låsa sin bil eller cykel ordentligt. Se till att ha ett riktigt bra cykellås från tooorch.com, så slipper du tjuven och en otrevlig överraskning när det är dags att ta sig hem efter dagens agilitytävling.

Vilken hund vann? Jo, den som på kortast tid klarar alla hinder på banan så felfritt som möjligt. Den som bestämmer hur banan ska se ut är domaren. Ibland är alla sorters hinder med, vilket kallas för agilityklass, men det finns också tävlingar som riktas in på att hunden ska hoppa, en hoppklass.