Bestraffning och belöning

När man tävlar i agility är det självklart viktigt att belöna hunden när den gör rätt, samtidigt som man måste visa att man inte uppskattar ett felaktigt beteende. Att göra det här är dock inte helt enkelt. Det gäller att man kommer fram till ett sätt som fungerar för den egna hunden.

Belöningar

Under tävlingen inne på banan får man som hundförare inte ha något i handen och man får inte heller ha någon annan synlig belöning. Det är tillåtet att lägga en leksak vid mållinjen och man får ha hundgodis i fickan så länge man inte tar upp det under rundan. Det är tillåtet att berömma och uppmuntra hunden med kroppsspråk och röst så mycket man vill.

När hunden gör fel

Om hunden rymmer från banan, hoppar fel hinder eller inte lyssnar är det lätt att bli frustrerad. Att bli riktigt arg och börja skrika på hunden lönar sig ofta inte. Att ropa till för att få hunden att vända tillbaka in på banan eller liknande är okej. Självklart får man inte på några villkor slå hunden. Det är en sådan sak som kan göra att länsstyrelsen kopplas in, med djurförbud som följd. Dock är det helt tillåtet att hämta kopplet för att koppla hunden om den absolut inte lyssnar.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>