Vad krävs av föraren?

Agility är en fartfylld sport, det kan man inte komma ifrån. De flesta kan dock lära sig att träna och tävla i sporten. Emellertid krävs det en del av hundens förare. Det handlar inte bara om fysik utan det är mycket annat som spelar in.

Bandet mellan hunden och föraren

När det gäller agility krävs det att det finns ett visst band mellan föraren och hunden. De behöver helt enkelt vara samspelta. En person som sitter i rullstol eller har något funktionshinder kan också träna agility bara genom att stärka bandet som finns mellan hunden och personen.

Fysiska krav

Om man ska tävla på riktigt hög nivå i agility krävs det ofta att man rent fysiskt kan guida hunden runt banan. Man måste inte vara snabb eller ha extremt bra kondition men det lönar sig att kunna tekniker som att skicka hunden bakom sin egen rygg med mera. Ofta tar det bara några minuter för en hund att ta sig igenom en agilitybana och man behöver därför inte kunna springa ett maratonlopp. Snabbhet på korta sträckor är desto viktigare. Även ett bra fotarbete kan vara bra att ha eftersom att hunden ofta springer nära sin förare.