Skaderisker under träningen

Precis som när det gäller människor kan också hundar skadas. Skadorna kan vara allt från ett litet sår till något av det mer allvarliga slaget. När man tränar agility finns det en del skaderisker precis som inom annan hundsport. Som hundägare är det viktigt att veta hur man förebygger skador och vad man gör om hunden trots allt skulle råka ut för något.

När krävs veterinärvård?

Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om vilka regler som gäller för att ha hund. Där står det bland annat att hunden ska få vård av en veterinär när det så krävs. Men det är inte alltid så lätt att veta om och när vård behövs. Om hunden är klart smärtpåverkad eller om skadan ter sig allvarlig, eller inte går över på någon dag är det alltid bra att kontakta en veterinär för att rådfråga. Överlag kan det vara att alltid ringa eller använda en app i telefonen för att få reda på lite mer om skadorna och om hunden behöver akut vård eller inte.

Vilka skaderisker finns?

När hunden springer snabbt finns det alltid en risk för att den snubblar, trampar snett eller ramlar av andra anledningar. Inom agility kan hundens förare också råka snubbla över hunden. Det här är såklart inte helt enkelt att förebygga. Om hunden är ordentligt uppvärmd är dock risken mindre att den trampar fel och som hundförare är det alltid klokt att titta sig omkring under tiden man springer.

När det gäller hinder med lite höjd finns det alltid en risk att hunden trampar bredvid eller att den tappar greppet trots halkskydden på hindren. Om hunden är ovan är risken större och då kan det vara klokt att gå bredvid och kanske till och med hålla i hunden de första gångerna tills den lär sig att hålla balansen.

Första hjälpen för hunden

Det är alltid bra att ha ett litet första hjälpen kit med sig när man tränar agility. På så sätt kan man tvätta och lägga om eventuella sår. Man bör också ha med sig material så att man kan också spjäla hundens ben vid behov. Dessutom finns det ofta plåster och förband som kan vara bra att ha om man som hundägare skulle råka skada sig på något. Är man på en tävling finns det ofta sårvårdsutrustning och liknande på plats men för att veta exakt vad som finns kan det vara bra att ta med egen utrustning.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>