Olika hindertyper

Inom agility finns flera hindertyper och olika hinder kan användas inom olika svåra klasser. Dessutom kan hindren vara högre eller lägre beroende på klass och vilka hundar som tävlar. Några av de hindertyper som finns tar vi upp här.

Hopphinder

Hopphindren består ofta av hinderstöd och lätta bommar i plast. Hunden ska hoppa över hindret men om denne misslyckas ramlar bommarna mycket lätt ner. Det finns också ett däck som hunden ska hoppa igenom i vissa klasser. Det kan inte ramla ner och i vissa fall kan hundarna tycka att det är lite otäckt.

Vippbräda

Vippbrädan ser ut lite som en gungbräda för barn. Hunden ska springa upp på den, och vänta på att den vippar över. Sedan ska hunden springa ner och här måste den komma åt kontaktfältet för att inte få fel. Hunden måste också vänta på att vippbrädan slår i marken innan denne får lämna brädan.

A-hinder

Ett A-hinder är precis vad det låter som. Hindret är helt enkelt format som ett A. Det är ett relativt högt hinder där hunden ska springa upp för en brant sluttning och ta sig ner för en lika brant sådan på andra sidan. Nedför gäller det att hunden tar det lugnt. Det finns ett kontaktfält som ska träffas.

Balanshinder

Hos hundklubbar anslutna till Svenska Kennelklubben finns det ofta balanshinder att träna på. Det är ett hinder som är ganska långt och ungefär 1,7 meter högt. Hunden ska springa upp för en mindre sluttning, och sedan balansera på en ungefär 15 cm bred och fyra meter lång bräda. Efter det kommer en mindre sluttning med ett kontaktfält som leder ner hunden från hindret.

Tunnlar

Tunnlar finns det gott om på agilitybanor. En del av dem hålls uppe med ståltråd, andra ligger stängda och öppnas genom att hunden springer igenom den. Ofta är tunnlarna mycket utsatta för urinering, och det gäller alltså att hunden är välrastad.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>