Agility – en sport för både hund och hundägare!

Agility är en riktigt rolig sport för hundar där man tränar sin hund att springa i en hinderbana. Första gången som agility visades var 1978 på en hundutställning. Då var syftet att underhålla publiken, men agility har fram till idag blivit en mycket uppskattad sport för både ägare och hund!

Fördelar med agility

Alla hundar kan faktiskt vara med och träna agility så länge de tycker det är roligt och inte har några fysiska skador eller handikapp. De flesta hundar är byggda för att röra på sig och att springa på en agilitybana ger både variation och motion för hunden. Att träna med sin hund ger glädje både för ägare och hund. Agility för hunden och ägaren närmare varandra genom en gemensam aktivitet, men blir även en typ av flockgemenskap. Hunden ser alltid sin ägare eller familj som en del av en flock, en sammansvetsad familj mellan djur och människa. Fördelen med agility är att sporten inte bara är bra för hunden, den är även bra för människan! I april 2015 hade förvaltningsrätten i ett domstolsärende, fastställt att agility är en sport även för människor och beslutet är ännu inte överklagat. Nu accepterar man sporten som en gemensam sport för hundägare och hundar och tävlingar anordnas världen över.

Att göra aktiviteter med sin hund, är den bästa förutsättningen för att trivas ihop och ha roligt. Hundar tycker ofta om att vara med sin husse eller matte på de flesta aktiviteter, även lugna sådana. Tycker man om att skåda stjärnor och planeter kan hunden sitta med, eller kanske vill ligga och vila bredvid under en stjärnklar himmel. Ska man ägna sig åt stjärnskådning, behöver man en stjärnkikare/teleskop av hög kvalitet och med riktigt bra funktioner!

Agility och lydnadsövningar

En hund lyssnar ofta på sin husse eller matte, men ibland kan det bli busigt och okoncentrerat, särskilt i början när man ska börja träna agility. Då finns det några bra och enkla övningar för att få hunden att lyda och träningen går bättre! Man kan bland annat lära hunden att först “runda ett föremål” och bara gå runt något. Man kan själv krypa under något och låta hunden göra likadant. Hundar tycker ofta om att få uppgifter, så i början kan det räcka med enkla övningar som hunden kan uppskatta. Belöning är viktigt om hunden gör bra ifrån sig och genom belöning lär sig hunden bättre både i agility och vid andra typer av upplärning. Bestraffning är förlegat och ska inte finnas till då hunden bara kan bli stressad och ledsen. En glad hund som belönas när den gör rätt, blir en duktigt hund även på en spännande agilitybana!