Agility och skaderisker

Är du sugen på att börja träna agility med din hund? Det är en väldigt fartig sport som både hund och förare kan ha kul med. Och farten kan ju anpassas, alla behöver ju verkligen inte satsa på segrar och titlar utan det kan gå lika bra att ha som mål att helt enkelt klara en komplett bana, aktivera sig själv och sin hund, men det finns risker som man bör vara medveten om.

Gå med i en klubb

Om det finns en klubb i närheten av där ni bor är det jättebra att börja med en nybörjarkurs för att känna på om det där med agility passar din hund och dig själv. De flesta hundar tycker sporten är kul och kan lära sig olika hinder så länge de anpassas efter hundens storlek. Har din hund några år på nacken så kanske inte farten är lika hög heller, men roligt kan det vara ändå. Med hjälp och stöd av kunniga instruktörer fungerar det för de allra flesta. Det behövs kunskap för att det inte ska bli fel eller uppstå risk för skador och för att förklara hur och varför det finns regler för hur olika hinder ska passeras på ett visst sätt.

Försäkringsskydd extra viktigt

För hundar som tränar eller tävlar i agility är det extra viktigt med en bra försäkring, förslagsvis från Lassie som har väldigt bra tänk kring hur en djurförsäkring ska fungera. Som djurägare vill man naturligtvis ha det bästa för sin hund och då är Lassie ett bra och komplett försäkringsalternativ för dig som vill lita på att det inte blir några problem om det värsta skulle hända och hunden blir skadad på agilityplanen. Eftersom det är en fartfylld sport kan det bli vrickningar och muskelbristningar eller andra skador, särskilt om inte hunden blivit ordentligt uppvärmd före passet. Precis som för oss människor är uppvärmning viktigt före fysisk ansträngning. Ta för vana att alltid gå en rask runda med din hund innan ni går ut på agilityplanen. Men enbart uppvärmning är ingen garanti, det kan ändå hända olyckor och då är Lassie ett jättebra stöd om det blir dyrt hos veterinären.

Gör rätt från början

Även om ni inte siktar på att bli tävlingsproffs är det ganska vanligt att de som börjat försiktigt med en nybörjarkurs något år senare faktiskt gör sin debut på någon tävling för att prova sina vingar. Då är det väldigt viktigt att träningen gjorts rätt från början så det inte slutar med någon snöplig diskning för att man missat regelverket på ena eller andra sättet.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>