Agility och den utrustning som krävs

Agility är en vanlig hundsport både i Sverige och utomlands. Här får alla hundar vara med och tävla samt träna. En stor fördel är att de flesta hundar faktiskt uppskattar agility enormt och de brukar tycka att det är roligt att springa och hoppa över olika hinder. Men vilken utrustning krävs för att träna och tävla och hur ska man vara klädd?

Rätt klädd för agility

Ofta sker agilityträning utomhus även om det såklart finns undantag. Det är alltså viktigt att man har kläder efter väder. Hos Garphyttan finns det bra friluftskläder som passar utmärkt för agility. Plaggen är lätta att röra sig i och de håller bra. Dessutom går de inte sönder om man skulle råka ramla under träning eller tävling, vilket faktiskt kan hända.

Utrustning för träning

När det gäller agilityträning krävs egentligen inte så mycket utrustning. Man kan vara klädd i stort sett hur man vill. Det är dock bra att ha tillgång till en inhägnad yta eller kanske ett ridhus där man kan träna med hunden lös. När det gäller hinder måste man inte ha riktiga hinder utan det går bra med kvastskaft, koner, sopborstar eller vad man nu har till hands. Det är dock viktigt att hunden inte kan skada sig på hindren. Om det är så att man vill satsa mer på agility kan man i regel träna på till exempel den lokala brukshundsklubben om man är medlem där. Inte heller där krävs det någon speciell utrustning för att träna, och det man behöver finns oftast redan på plats.

Krävs särskild utrustning på tävling?

När du är på en tävling i agility finns hinder och annat redan på plats. Det är dock som så att du som hundägare behöver ha med dig en del saker. Du måste till exempel ta med hundens vaccinationsintyg, en vattenskål och hundens halsband samt koppel. Vid sidan av tävlingen ska hunden nämligen vara kopplad så att den inte kan springa in och störa andra hundar. Om du ska vara på en tävling som pågår i några dagar gör du också klokt i att ta med den mat hunden brukar äta, och kanske en filt den är van att sova på.